pühapäev, 15. november 2009



Eestlastele jõledalt meeldivad vandenõud - kliimamuutused on vandenõu, roheline energia on vandenõu, seagripp on vandenõu. Et ikka saaks võimalikult odavalt ja mugavalt elu edasi elada. Paraku on vastasleer sama ägeda loosunglikkusega ennast diskrediteerinud. Leeride teke on üldse halb. Võiks ju mõista, et on nii vandenõu elemente ehk ärilisi huvisid kui ka reaalseid, objektiivseid põhjuseid. Aga see nõuab jälle liiga palju iseseisvat mõtlemist, millest väljapääs ongi kujunenud bipolaarsel skaalal valida see mõttemall, mis vähem muutumist/tegutsemist ette näeb.

2 kommentaari:

Anonymous Anonüümne ütles ...

Ma pole küll seni arvanud, et eestlasele vandenõud meeldivad. Eestlane on justkui pigem selline skeptiline.
Aga vandenõud tekivad kergemini a)klannilistes ühiskondades, b)ühiskondades, kus rahvas on riigist/riigivõimust võõrandunud - kus eeldatakse, et riiki juhivad tohutu strateeegilise potentsiaaaliga tegelased, kes manipuleerivad rahvaga nagu tahavad.
Kui inime aga näeb, et rooli juures on (või sinna võib saada) samasugune inime nagu ta isegi, siis vaevalt tekivad kahtlused "kellegi" tohutus etteplaneerimis- ja mõjutusvõimes.

Kui lähemalt vaatama hakata, siis tegelikult on vandenõusid uskumatult vähe - suuremalt jaolt on tegu asjaolude kokkulangevusega.
P

17. november 2009, kell 12:02  
Blogger Rein Batuut ütles ...

Minu meelest eestlased sobivad sinu b) kriteeriumi juurde küll...
Ja eestlase skeptilisus avaldub alati vastuseisuna sellele, mida üritatakse ühiskonnale väita (kuna eelduseks võetakse alateadlikult, et see on ärakasutamise eesmärgil), millele aitavad kaasa populistlikud sõnavõtud nendesamade sõnumikandjate poolt a la "majanduskriisi pole". Kui Ansip ütleb, et peame CO2 kvooti vähendama või et tuleb toetada rohelise energia tootmist, siis arvabki rahvas, et see on kõik üks sahker-mahker ja jamajutt. Muidugi ma üldistan, aga tendents on olemas. Tänases PM-s võtab lõpuks sel teemal sõna ka TTÜ teadlane, kes meediale peapesu teeb. Täiesti õigustatult.

17. november 2009, kell 15:06  

Postita kommentaar

Tellimine: Postituse kommentaarid [Atom]

<< Avaleht