kolmapäev, 23. jaanuar 2008



Tulevikus toodab iga majapidamine ja asula ise oma elektri ning elektripostid saab heaga maha võtta. Kui keegi seda protsessi kiirendada tahaks, siis võiks ta asutada altruistliku robinhoodiliku bande "emeximehed", kes kõik elektriliinid metallikokkuostu viiks (või külarahvale laiali jagaks, et nood seda ise teeksid) ning nii ei jääks riigil muud üle, sest Falcki palkamine käiks üle jõu (üks keskmine falker mõõka ja hobust ju ei valitse).

4 kommentaari:

Anonymous Anonüümne ütles ...

Oletame, et kütan ahju või pliiti. Soojaks läheb pliit, soojaks läheb soemüür, soojaks läheb kogu korstnalõõr ja tükk õhku korstna kohal. Kui iga kivi sees oleks andur, mis selle soojuse ühtlasi elektrienergiat moondaks, kas siis lähekski kogu energia elektriks ja kivid jääksid külmaks? Ning ikka oleme sama kaugel kui enne andurite paigaldamist?
Eelolev küsimus oli füüsikutele.

24. jaanuar 2008, kell 20:42  
Blogger Rein Batuut ütles ...

Kui see nii lihtne oleks, siis oleks vastuseks jah. Paraku termodünaamika ei luba ideaalset Carnot' soojusmasinat luua. Teiseks ei ole praegu olemas energiamuundurit, mis soojuse kivi sees elektrit muudaks. Kolmandaks - elektrit saab efektiivsemalt tuulest, veest või päikesest, ahjukütmine jäägu ikka toa soojendamiseks.

25. jaanuar 2008, kell 03:29  
Anonymous Anonüümne ütles ...

Muide, päikse kohta ütlevad kreeklased, kel päiksega on lood üsna hästi, kuid samas tuult Egeuse meres piisavalt, et päkiseenergia tootlikkus on tuule kõrval köömes. Meil Eestis tuult jätkub rohkem kui küll, seda peaks rohkem kasutama. Päikseenergai on selline kodumajapidamise teema - umbes 500 euro eest on müügil komplekt kahest päiksepaneelist ja umbes 75-liitrisest soojaveeboilerist. Mis peaks tähendama, et vee soojendamiseks on päike OK, kuid mitte rohkemaks. Kuid suur asi ju seegi.

26. jaanuar 2008, kell 19:37  
Blogger Rein Batuut ütles ...

Praeguse ränitehnoloogia puhul on see tõesti nii, et efektiivsus on kusagil 8% kandis (tuuleenergial vist oli see kusagil 30%) ja lisaks on tootmine kallis jne, aga praeguseks on juba leiutatud polümeere, mis on tunduvalt efektiivsemad ning kasutavad lisaks nähtava valguse spektrile ka infrapunast kiirgust, nii et siis saab ka Eestis pilvise ilmaga elektrit toota. Kui võtta puhas füüsika appi, siis päikeselt jõuab maale roppudes kogustes energiat, mida me ei suuda veel kõike ära kasutada, tuul on samuti tänu päikeseenergiale olemas. Foto-volt energiast on google'is olemas isegi minu nime all referaat, kus kõik selgeks tehtud:)

26. jaanuar 2008, kell 21:59  

Postita kommentaar

Tellimine: Postituse kommentaarid [Atom]

<< Avaleht